informatie De Wetering
Nationaal Park De Weerribben ligt in de kop van Overijssel. Het gebied is grotendeels van Staatsbosbeheer die ook het beheer doet. Er zijn een aantal routes te wandelen, waaronder het laarzenpad en een ontdekpad voor kinderen. Met mooi weer wordt er volop gefietst, gevaren en gekampeerd. Het gebied is vrij toegankelijk via de weg, wandel- en fietspaden en sloten en grachten.

geschiedenis De Wetering
In de afgelopen eeuwen is door turfwinning de structuur ontstaan van De Weerribben. Kenmerkend zijn de ribben, smalle stroken land die gebruikt werden om de uitgestoken turf op de drogen, en de weren, verveende delen die weer onder water kwamen te staan. Turf bestaat uit niet geheel verteerde afgestorven plantensresten. In het gebied zijn nog tal van vervenershuisjes te vinden waar de turfstekers met hun gezinnen woonden. Deze huisjes zijn veelal te huur als vakantiewoning, uiteraard aangepast aan de moderne tijd.

De Wetering
De Wetering is een dorp dat aan weerszijde van het kanaal De Wetering ligt.
Het ligt in het Nationaal Park de Weerribben. De huizen staan allemaal met de voorkant naar het water, waar vroeger schepen met turf door voeren. Het zijn niet allemaal kleine arbeiderswoninkjes die je hier vindt. Wat blijft zijn de rieten daken en de kenmerkende donker, plankenhouten bekleding van delen van het huis of de schuur.


De Wetering

de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routekaartje


Karakteristieken
Moerasbos en rietland.

Bijzonderheden
Nationaal park en Wetland status.

Grootte
3500 ha.

Ligging
Gemeente Steenwijkerwold, ten westen van Steenwijk.

Toegankelijkheid
Vrij toegankelijk op wegen, paden, grachten en sloten (van zonsopgang tot zonsonder-gang).

links

Hotel/pension An't Waeter

Uitgelezen?

neem een proef-abonnement op een blad>