Bocht fan Molkwar – Molkwerum/Stavoren – 9,5 kilometer

Gras, schapen en een bankje

Het is tropisch warm vandaag. Het lijkt ons wel wat om vanavond langs de IJsselmeerkust te wandelen. We rekenen op een verkoelend zuchtje wind vanaf het meer. De route loopt van Molkwerum naar Stavoren via een weggetje door de weilanden en daarna over de IJsselmeerdijk weer terug.
Als we onze auto parkeren in Molkwerum, weer zo’n prachtig dorpje met een grote kerk, geeft de thermometer nog 28 graden aan. Naar ons idee veel te warm maar het zal wel gauw afkoelen, toch?

We lopen over het fietspad richting Stavoren en slaan voor de Marplaets, waar ze antiek en jukeboxen verkopen, rechtsaf. Twee gekleurde koeien staan voor de boerderij.

Voor ons ligt weiland tot aan de IJsselmeerdijk. Het IJsselmeer is niet te zien, dat ligt achter de verhoogde dijk. Zonder die dijk liepen we nu in het water, of moesten we waarschijnlijk wel zwemmen. In een weiland zijn ze druk bezig om de pakken hooi binnen te halen. Via een kettingsysteem wordt het pakket hooi naar boven getransporteerd waar het door vaardige handen op z’n plek gelegd wordt. Een vrouw pakt het hooi aan en een aantal jonge mensen zit bovenop het hooi.

De weg slingert wat door het landschap. Hier en daar staat een boerderij. Ik kan me voorstellen dat het hier goed kan spoken als een bui ‘de meer’ overkomt en een flinke storm is hier ook wat anders dan in de stad. We schieten niet hard op, als we achterom kijken is Molkwerum nog niet eens heel ver weg. Telkens vinden we wel weer iets om te fotograferen of te filmen. Zoals het onbemande weerstation van het KNMI dat hier staat.

Op zo’n dertig vierkante meter staat er allerlei meetapparatuur. Behalve de temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid wordt o.a. ook de regenval per minuut gemeten en de temperatuur vlak boven het gras. Leuk is dat er een informatiebord bij staat dat uitleg geeft waar al die apparatuur toe dient. Tevens zijn er een aantal records genoteerd bijvoorbeeld de warmste temperatuur 33,7 graden op 27 en 28 juni 1947 en de koudste temperatuur –20 graden op 17 februari 1956. Dit zijn overigens wel waarden sinds 1943. Jammer vind ik wel dat er niet ook een electronisch bord is waarop je de waarden gelijk kunt zien.

Er is nu een stuk fietspad dat we aflopen en daarna komt een, vinden wij, saai stukje. We moeten rechtsaf de Kooyweg op. Dit is een weg langs het industriegebied van Stavoren. Maar als we bij de dijk komen zijn we dat gelijk vergeten. Een schattig huisje staat direct onder de dijk, waarop een kudde schapen ligt, staat en graast. De trap op en we zien uit over het IJsselmeer, kan het nog mooier?

Aan het einde van een stenen pier gaan we zitten. Er liggen een aantal boten voor anker. Zo dicht bij het water is het met deze warmte een stuk aangenamer. We zien een man in z'n blootje een klipper ontdoen van alg. Hij staat in het water en schrobt het schip. Via het zwaard klimt hij even later weer aan boord.

We kijken nu naar de Bocht fan Molkwar, natuurgebied van it Fryske Gea dat ver voorbij Molkwerum loopt. Het bestaat grotendeels uit water maar boven Molkwerum liggen drie aangelegde eilandjes die je kunt bekijken vanuit de vogelkijkhut op de dijk. Het schijnt dat hier in april soms meer dan 15.000 kemphanen overnachten.

We lopen verder over de dijk, tussen de schapen door, richting Molkwerum. Regelmatig moeten we een hek over maar overstapplankjes maken dat erg gemakkelijk. We treffen een man uit Molkwerum. Hij staat een sigaretje te rollen. Hij komt hier ‘s avonds regelmatig om nog even over het meer te kijken.

Dan ligt er een leeg volgbootje aan het strand. Deze hoort vast bij het zeiljacht dat verderop in het meer ligt. De zon zoekt langzaam het meer op.
Als de dijk een bocht naar rechts maakt komen we bij een huis waar je bijna overheen ziet omdat het zo laag staat. Hier is een oude syl (sluis) te zien. Voordat we de auto opzoeken gaan we nog even op het bankje bovenop de dijk zitten. De zon zakt steeds verder, de lucht kleurt lichtroze en oranje en een reiger staat links van mij in een ondiepte te loeren naar visjes. Hij slaat zijn slag. En wij, wij genieten van de romantische zonsondergang.

Bocht fan Molkwerum

de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routekaartje
filmpjeUitgelezen?

neem een proef-abonnement op een blad>