informatie 't Oude Bosch
Het Oude Bosch ligt tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. Het is een gemengd bos met pingoruïnes en aan de noordkant een niet toegankelijk moerasgebied. Als je vanaf Wijnjewoude komt en richting Bakkeveen gaat, kun je de auto kwijt op de parkeerplaats links van de doorlopende weg. Volg de gele paaltjes. In het bos kun je wandelen, fietsen en ook de huifkar is een trouwe gast. Aan de andere kant van de doorlopende weg ligt natuurgebied Duurswouderheide en een oud kerkje met een kerkhof. Bij de freulevijver kun je in de ‘natuurlijke’ theekoepel zitten, varen op het water is er echter niet meer bij.

geschiedenis 't Oude Bosch
Het Oude Bosch is op oud hooiland aangelegd rond 1880 door adellijke families uit Beetsterzwaag en Bakkeveen. De familie Lycklama à Nijeholt legde het gebied aan voor houtproductie, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde met het Katlijker Schar bij Katlijk. Kenmerkend zijn dan ook de lange, rechte lanen. Het gebied is nu in beheer bij Staatsbosbeheer en er vindt nog steeds houtkap plaats.

Adelaarsvaren
Deze varen komt veelvuldig voor in bossen waar de grond zanderig en voedselarm is. De dikke zwarte wortelstok kruipt onder de grond waaruit de bladeren zich ontrollen als veren. Als de driehoekige bladeren zijn uitgerold zij ze wollig behaard maar dit verdwijnt als het blad is uitgegroeid. De hoogte van de varen varieert van zo’n 80 centimeter tot wel 4 meter als ze in lichte bossen staan en gesteund worden door takken.
Als de bladsteel wordt doorgesneden ontdekt men een dubbele adelaar. Hieraan dankt de plant zijn naam. Maar er is meer: als de wortelstok dwars doorgesneden wordt vormen de vaatbundels de letter “C” van Christus. Het zou hierdoor komen dat heksen de plant meden en dat schaapherders, om hun kudde te beschermen tegen het kwaad, een kruis maakten uit de middennerf van de varen. Maar de Adelaarsvaren zelf is ‘het kwaad’, het is namelijk een giftige plant die o.a. door schapen wordt gemeden.

paddenstoelgebied
Net als in het verderop gelegen natuurgebied Mandeveld bij Bakkeveen is Het Oude Bosch rijk aan paddenstoelen. Er zijn honderden soorten gevonden, de één nog mooier dan de ander. Amanieten, Boleten, Bovisten en in de herfst Eekhoorntjesbrood, Berkenzwam en o.a. Koningsmantel. Het is een hele klus voor een leek om thuis te raken in de wereld van zwammen maar ook zonder kennis kun je genieten van deze wonderen van de natuur.

't Oude Bosch
de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routekaartje
filmpje

Karakteristieken
Gemengd bos, pingoruïnes,moerasgebied.

Bijzonderheden
Freulevijver .

Grootte
191 ha.

Ligging
Gemeente Opsterland, tussen Wijnjewoude en Bakkeveen.

Toegankelijkheid
Vrij wandelen in het bos.

links

staatsbosbeheer
Koningsmantel, zwam

Uitgelezen?

neem een proef-abonnement op een blad>